NIEUWSBRIEF

Actuele informatie over onze cursussen in je mailbox. Aanmelden

Nieuws

Artikel: Effe checke

Artikel: Effe checke

"Resistentie tegen antibiotica wordt een steeds alarmerender realiteit. Daarom zullen we meer moeten doen om te voorkomen dat infectieziekten zich verder verspreiden", meldt het persbericht van een aanbieder van daglichtoplossingen. Moeten we bang zijn?

Daglicht, frisse lucht en een gezond binnenklimaat moeten ervoor zorgen dat de infectieziekten zo min mogelijk slachtoffers maken, stelt het bericht, dat citeert uit het werk van de Britse wetenschapper Richard Hobday. Wim van Alphen, veiligheidskundige en arbeidshygiënist, plaatst hier kanttekeningen bij. "De meeste klachten die samenhangen met het binnenklimaat hebben niets te maken met infectieziekten. Dan heb je het over allergieën en die treden juist op omdat we te schoon zijn: het immuunsysteem wordt te weinig geconfronteerd met micro-organismen en wijkt dan uit. Eigenlijk is een beetje vies wel gezond." Het klopt dat het binnenklimaat in kantoorgebouwen door slechte ventilatie te wensen overlaat. "Architecten denken niet aan gezond werken, zij willen een mooi pand neerzetten. Dan krijg je een fraai kantoor waarin veel mensen zich ongelukkig voelen", aldus Van Alphen.

Ook het sick building syndrome heeft weinig te maken met infectieziekten. "Veel gebouwen hebben mechanische ventilatie. Bij bezuiniging op het onderhoud van de filters in de luchttoevoerkanalen komen micro-organismen in deze kanalen terecht. Die gaan daar dood waardoor er endotoxinen in de luchtcirculatie komen. Daardoor voelen mensen zich ziek. Dat moet de installateur verhelpen of de gebouwbeheerder moet vaker filters vernieuwen en de kanalen schoonhouden." Verspreiding van infectieziektes heeft een heel andere oorzaak, zegt Van Alphen. "We zijn gewoon met te veel mensen (en dieren) op de wereld en we kruipen te dicht op elkaar. We zitten opeengepakt in de metro of de trein en gaan daarna met zijn allen aan het werk. Wie iets onder de leden heeft, besmet iedereen in de kantoortuin. De bronoplossing is wat minder mensen bij elkaar zetten. En zorgen dat echt zieke mensen niet naar hun werk komen."
Van Alphen wil overigens niet beweren dat meer zonlicht en frisse lucht geen goed doen. "Waarom hebben we meer griep in de winter? Omdat virussen dan langer overleven en wij ons opsluiten in bedompte ruimtes en elkaar aansteken. In de zomer gooien we de ramen open." Hij sluit af met een ‘vrolijke noot': "Overigens blijft wel waar dat de resistentie van bacteriën tegen antibiotica steeds groter wordt. We moeten ons voorbereiden op een post-antibiotica tijdperk. De gevolgen zijn gruwelijk."
Dit artikel stond in het Vakblad Arbo van april 2014.

Deze site kan gebruik maken van cookies. Klik hier voor meer informatie en onze privacyrichtlijnen.
[X - sluiten]